REĎKOVKA RED PURPLE je novou odrodou reďkoviek, ktorá sa vyznačuje červenou farbou (bordó) listov a červeno bielou lodyhou. Klíčky sa charakterizujem výraznou, ostrejšou korenisto – orechovou chuťou a sú bohaté na živiny. Klíčky nielen dobre chutia, ale aj dobre vyzerajú na tanieri ako príloha či vhodne dopĺňajú rôzne šaláty. Možno použiť aj do polievok (napríklad miesto lestového petržlenu) alebo na zdobenie zemiakov.
Tieto klíčky sú optimálne na prípravu väčšiny šalátov či príloh, nátierok, alebo len tak na chlieb s tvarohom alebo maslom.
Kľúčiky obsahujú množstvo prospešných vitamínov najmä vitamínu C (ktorý zvyšuje odolnosť tela) – majú ho 2x viac ako koreň a mikroelementov. Vďaka vysokému obsahu síry veľmi dobre pôsobí na kožu (zdravý vzhľad), vylepšuje stav vlasov a nechtov.
Pravidelná konzumácia klíčkov zeleniny znižuje riziko infarktov, obsahuje antioxidanty a látky pôsobiace proti tvorbe rakovinových buniek a všeobecne regulujem chod organizmu a znižujú množstvo zlého cholesterolu. Vzhľadom na to, že klíčky obsahujú kyselinu fóliovú, tak odporúčame konzumáciu ženám v tehotenstve. Prospešnosť jednotlivých semien je popísaná v iných aukciách so semenami na klíčky.
Pokiaľ nekonzumujeme v surovom stave, postačí trocha oleja na panvicu a osmahnutie zmesi klíčkov. Takto podávame ako prílohu, môžeme namixovať s varenou ryžou, rezancami, orestovaným mäsom pokrájaným na plátky. odporúčame ako na priamu konzumáciu, tak aj na ďalšie spracovanie
Všeobecne o klíčkoch
Kľúčiky sú naklíčené semená, ktoré sú pre náš organizmus perfektným zdrojom vitamínov a ďalších cenných látok. Klíčky je možné doma vypestovať buď v klíčiacej miske, alebo na vate, kedy v podstate za 10 dní od výsevu máte k dispozícii zelenú hmotu plnú minerálov a vitamínu. Kľúčiky ako také sú súčasťou jedálnych lístkov všetkých kultúr už skoro 5000 rokov. Klíčky sú najbohatším zdrojom vitamínu E av porovnaní s bielou múkou obsahujú niekoľkonásobne vyššie množstvo vitamínov skupiny B, vápnika, horčíka, železa, fosforu a draslíka.
Ideálne je konzumovať klíčky surové, kedy si tak zachovajú maximum výživných látok a vitamínov. Sú ideálne do šalátov, nátierok alebo na pečivo. Klíčky sa konzumujú celé vrátane koreňov. Tepelnou úpravou strácajú časť svojej výživnej hodnoty. Klíčky pomáhajú k celkovej očiste organizmu, podporujú liečbu srdcových a cievnych chorôb a zároveň sú vynikajúcim zdrojom energie, minerálov a vitamínov.
Klíčenie semien REDKVIČKY RED PURPLE na klíčky
Semená najskôr prepláchneme vo vode izbovej teploty. Semienka vysypeme do pripravenej a hlavne čistej nádoby a zalejeme vlažnou, už prevarenou vodou. Namáčame niekoľko hodín – maximálne 10 hodín. Semená potom prepláchneme. Mix necháme klíčiť na tmavšom mieste, Klíčime v špeciálnej miske na klíčky, ktorú je možné zakúpiť u nás a ktorá umožňuje klíčenie viacerých rôznych druhov klíčkov naraz, alebo na vate a na tanieri alebo obyčajnej miske, je možné klíčiť aj v pohári. Pravidelne prelievame vodou (2-3x denne, pokiaľ všetky klíčky nezmestia (3-4 dni) Prvé klíčky vhodné na konzumáciu sa nám objavia po 3 až 7 dňoch. Po vyklíčení klíčiaca miska by mala byť umiestnená na teplom mieste (min. 18 stupňov C) , max 22 stupňov C) a na svetle, nie na priamom slnku.Klíčky možno konzumovať od veľkosti 2-3 cm, najčastejšie potom výhonky okolo 5 -6 cm. Pred konzumáciou klíčky dôkladne opláchnuť. Kľúčiky uskladnené v chladničke vydržia týždeň. Uchovajte si text, k baleniu nie je priložený návod