Kel je okrem vitamínov a minerálov aj výborným zdrojom vlákniny, dôležitý pre zníženie hladiny cholesterolu a prevenciu nádorov hrubého čreva. Zanedbateľný nie je aj obsah kvalitných rastlinných bielkovín. Problémom kelu je však nadúvavosť. Preto sa neodporúča ľuďom po operáciách, tehotným i dojčiacim ženám, odpustiť by si ju mali osoby so zažívacími problémami a srdcovými chorobami. Z pestovateľského hľadiska je hlávkový kel nenáročný na klimatické podmienky, znáša dobre aj chladnejšie podnebie, znesie aj -15 °C. Podľa odrody rezimuje po vytvorení 5 – 6 pravých listov alebo až po vytvorení hlávky. Skoré odrody sa úspešne pestujú na stredných, priepustných a dobre vyhnojených pôdach pod závlahou. Neskorým odrodám sa najlepšie darí v chladnejších polohách na stredných až ťažších, priepustných pôdach dobre zásobených živinami.
Charakteristika:
Kel hlávkový (Brassica oleracea L.convar. capitata (L.) Alef.var.sabauda L.) - Predzvesť
Obsah balenia:
1 g (200 - 330 semien v 1 g, HTS 2,9 - 3,3 g) - ošetrené proti hubovým chorobám: ÁNO
Vlastnosti:
Odroda Predzvesť je skorá, jarná odroda, najvhodnejšia pre výsadbu z predpestovanej sadby, ktorá sa zberá od druhej polovice júna postupne v rozmedzí 10 - 15 dní. Rastlina je stredne vzrastná, na nízkom hlúbe, so stredným, sýto zeleným olistením. Hlávka je menšia, vajcovitá, mierne do špičky, kornútovito uzavretá, zelenej až žltozelenej farby a na reze svetlo žltá. Je to jemný kel príjemnej chuti, odolný proti praskaniu a vybiehaniu do kvetu. Je určená na priamy konzum, pretože hlávky nie sú skladovateľné, váži 0,6 - 0,7 kg. Nevyvinuté hlávky rýchlo vädnú. Zo 100 m2 sa zožne priemerne 300 - 350 kg.
Spôsob výsevu:
spôn 50 x 40 cm
Vegetačná doba:
85 - 95 dní od výsevu do zberu
Prehľad doby výsevu, výsadby a zberu:
> výsev - február, marec
>výsadba - máj, jún
> zber - júl, august
Postup pri skladovaní hlávkového kelu:
Kel je možné uskladniť tak, že sa nechá priamo na záhone, dobre vyvinuté hlávky znesú až - 15 °C a môžu dobre prezimovať aj na poli a žať sa priebežne počas mierne zimy. Prezimujúce odrody sa teda zberajú až do konca mája. Neskoré odrody potom od augusta ako kapusta. Skladovanie je možné až do marca popr. apríla pri teplote 0 °C a 85 – 90 % relatívnej vlhkosti. Kel určený na skladovanie by mal mať hlávky pevné, plne vyvinuté a neprezreté.
Upozornenie:
Tieto údaje sú iba informatívne. Predajca neručí za prípadný pestovateľský neúspech.